Kapitalismen dreper
Ungdom må lide i Spania
22.05.2012
Det er krise i Spania. Det er de fleste enige om. Med en arbeidsledighet på 23,6 % per februar 2012 (Eurostat, sesongjustert), så er det da også vanskelig å nekte for dette. Enda verre er det for ungdom i Spania under 25 år, med en arbeidsledighet på svimlende 50,5 %. Heldigvis har den spanske regjeringen nå kommet fram med mirakelkuren som skal rette opp i disse forholdene: det skal bli lettere å gi folk sparken.

Logikken er enkel: hvis det er lettere å gi folk sparken, så er det også mindre «stress» å ansette folk, siden de når som helst kan få sparken igjen. Men, gjør ikke dette at vinningen går opp i spinningen, som det heter? Jo, absolutt – men kun for de som arbeider. For bedriftseierne er situasjonen en helt annen.

Du har sikkert hørt om tilbud og etterspørsel – at hvis det er mye av en vare på markedet, så vil prisen synke fordi det da er flere som konkurrerer om å selge den billigst mulig. På samme måte er det med arbeidskraften. Bedriftseierne kjøper arbeidskraft av arbeiderne, som de så betaler for med lønn. Når det nå blir lettere å gi folk sparken, så blir det da mer konkurranse om jobbene, og vanlige folk sine lønninger vil gå ned. Sjefen kan simpelthen komme til sine ansatte og si «hvem vil ha frivillig lønnskutt?». Arbeiderne får da friheten til å velge mellom lønnskutt eller å få sparken.

Flere og flere spanjoler gjennomskuer regjeringens hensikter. De skjønner at regjeringens reformer, som også inkluderer dramatiske kutt i offentlige utgifter, ikke er ment å tjene vanlige folk, men heller bedrifts- og bankeiere. Den 29. mars var det generalstreik i landet – fagforeningene anslår at så mange som 900 000 deltok i hovedstaden Madrid. Politiet svarte med gummikuler.

Myndighetenes reaksjoner var enda sterkere ved universitetsområdet i Barcelona. To medlemmer av CJC (Ungkommunistene i Catalonia) og ESP (foreningen for progressive studenter) ble sammen med et trettitalls andre studenter fengslet fordi myndighetene mener de blant annet «forstyrret offentlig ro og orden».

Hva med ansvarligheten? Skjønner ikke spanjolene at staten har brukt penger over evne, og at det nå er på tide å stramme inn? Saken er at det handler om prioriteringer. Den spanske regjeringen har sagt seg villig til å bidra med nesten 12 % av beløpet som utgjør den europeiske brannmuren (European Financial Stability Facility & European Stability Mechanism). Denne brannmuren brukes til å betale deler av gjelden til et euro-land hvis landet ikke klarer det selv. Det er med andre ord ikke bidrag til landet som trenger penger, men til de som har lånt det – altså bankene.

Brannmuren er nå på 800 milliarder euro, eller ca 6 000 milliarder norske kroner. Spanias andel utgjør ca 90 milliarder euro, eller 680 milliarder kr. Til sammenlikning skal Spanias regjering kutte 27 milliarder euro i offentlige utgifter. Lønnen til offentlige ansatte fryses, mens nødvendigheter som strøm og gass blir dyrere for alle, i et land der en fjerdedel av befolkningen – og halvparten av ungdommen - er uten arbeid.

Ifølge den spanske eiendomsmeglersiden kyero.com så ble det foretatt 58 241 utkastelser fra spanske boliger i 2011, fordi leietakerne ikke lenger hadde råd til å betale husleien. Dette var 22 % mer enn i 2010. Én utkastelse kan være alt fra en som bor aleine til en familie. Den spanske regjeringens løsning er å ta fra de fattige og gi til de rike.


Del


Opphavsrett tilhører UngKom © 2006-2015
Ungkommunistene i Norge, Helgesensgate 21, 0553 Oslo
Postadresse: Postboks 9288 Grønland, 0134 Oslo
Organisasjonsnr: 989 695 738
Telefon: 22 71 60 44 / 900 86 204
E-post: kontakt@ungkommunist.no
Kontonr: 9015 16 18862